1089 Budapest, Kálvária utca 7. 1. emelet 4.
06-20/207-5160
drtk@drtk.hu

Visszaélés-bejelentés

2023. július 24-én lép hatályba a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló 2023. évi XXV. törvény (a továbbiakban: Törvény), amely a magán szektorra nézve is szabályozza a visszaélés-bejelentések kezelésének rendjét és a bejelentők védelmét, így a törvény személyi hatálya a magyar vállalkozások jelentős részére is kiterjed.

A Törvény szerint visszaélés a jogellenes cselekmény, vagy mulasztás. A belső visszaélés-bejelentési rendszer működtetésére kötelezett foglalkoztatók számára egyértelmű és konkrét kötelezettségeket tartalmaz, foglalkoztató felelőssége, hogy a visszaélések bejelentésének fogadására vonatkozó folyamatait úgy tervezze meg, és a bejelentések kezelésének eljárásrendjét úgy alakítsa ki, hogy az a szervezet sajátosságaihoz igazodjon és a jogszabályban foglalt kötelezettségek maradéktalan teljesítésére alkalmas legyen.

Amennyiben cége még nem kezdte meg a felkészülést vagy már van egy kialakult rendszer, de nem biztos benne, hogy az az új jogszabálynak megfelel, vegye fel velem a kapcsolatot annak érdekében, hogy a megfelelést mielőbb orvosolhassuk.